LEI-koder
ann2021ii

Som virksomhedsejer er der en lang række ting du bør vide – her er mere information

Én af dem har at gøre med din virksomheds finanser, og i denne forbindelse er en LEI-kode essentiel. Nedenfor kan du blive meget klogere på LEI-koder.

Hvad er en LEI-kode?

Først og fremmest tænker du måske – hvad er en LEI-kode? LEI er en forkortelse for Legal Entity Identifier, og enhver LEI består af en kode på 20 tegn, der kombinerer både bogstaver og tal. LEI-koder bruges som regel til at identificere virksomheder og andre juridiske enheder, som har at gøre med udførelsen af finansielle transaktioner, og derfor funger LEI-koden omtrent på samme måde som det danske CVR-system. Hvor CVR kun bruges i Danmark, er LEI standarden i Europa og i mange andre dele af verden.

Hvad består et LEI-nummer af?

LEI-koden har den samme opbygning, uanset hvilken virksomhedstype der er tale om. LEI-koden er altid sammensat af tre dele, hvor den første del omfatter tegn 1-4, den anden omfatter tegn 5-18 og den tredje omfatter tegn 19-20.

Hvad er formålet med LEI?

LEI-kodernes formål er at gøre finansielle systemer gennemsigtige og på denne måde forhindre hvidvask og andre former for økonomisk kriminalitet. I de jurisdiktioner, der benytter sig af LEI-systemet, bliver det også brugte til at regulere finansielle faktorer. Ét af LEI-systemets kerneaspekter er, at magten er decentreret, og derfor har systemet en tredelt struktur. ROC eller Regulatory Oversight Committee er et råd, som indbefatter en række tilsynsmyndigheder, som fører kontrol over systemet. GLEIF eller Global Legal Entity Identifier Foundation er en nonprofit fond, som står for koordinationen og kontrollen af LEI-koder. Og LOU eller Local operating Unit er en lokal enhed, som udsteder koderne til de forskellige ansøgere.

Hvordan får jeg mig en LEI-kode?

Hvis du gerne vil have dig en LEI-kode, bør du henvende dig hos LEI Services, der kan klare ansøgningsprocessen for dig. Benytter du dig af denne service, skal du blot indtaste dit CVR-nummer og bekræfte de data, der automatisk hentes fra det danske CVR-register. Når du har gennemført disse trin, går der maksimalt et par dage, før du får udstedt din LEI-kode.

Hvordan sikrer jeg, at min LEI er gyldig?

Benytter du dig af Ekspres eller VIP-levering, sørger LEI Services for, at din nye kode er registreret og gyldig inden for blot to timer. Da mange banker kun indhenter LEI-oplysninger en gang om dagen, kan der dog gå op til et døgn, før du kan bruge koden.

Du skal have det hele med - Tilmeld vores Nyhedsbrev

Modtag karrieretips, gode råd til jobsøgning og spændende artikler direkte i din indbakke.

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

Vi respekterer dit privatliv. Dine oplysninger er sikre hos os og vil aldrig blive delt.