webdesign
Denne artikel indeholder reklame tekster

En webdesigner arbejder, som navnet indikerer, med at designe hjemmesider. Men hvordan bliver man egentlig webdesigner? Det findes der ikke noget entydigt svar på, men der er alligevel flere oplagte muligheder. Her kan du læse mere om, hvordan du bliver webdesigner?

Først og fremmest er det vigtigt, at du ved, hvad en webdesigner arbejder med. En webdesigner arbejder med at designe hjemmesider, og en webdesigner vil typisk have en grafisk uddannelse.

Dog er det vigtigt at slå fast, at webdesigner ikke er en beskyttet titel, hvorfor der ikke stilles nogle krav til din uddannelsesmæssige baggrund. Du behøver således slet ingen uddannelse, før du kan blive webdesigner, da du i princippet kan lære det hele på egen hånd.

Erfaring er dog et must, hvis du ønsker at blive webdesigner. Mange starter med at lave deres egne projekter, hvorefter de bliver ansat hos et webbureau i Odense, Aarhus, København eller den by, de nu bor i.

Hvilke uddannelser kan jeg tage, hvis jeg vil være webdesigner?

Ønsker du at blive webdesigner, er der en lang række af forskellige uddannelser, du kan tage. Der er intet krav om, at du skal tage én specifik uddannelse, men en god start er at vælge en, som er design-orienteret. Det kan eksempelvis være følgende:

● Multimediedesigner
● Grafisk designer
● Mediegrafiker
● Webintegrator

Der er mange uddannelser, der relaterer sig til det grafiske fag. Den store forskel er, hvorvidt de primært fokuserer på trykt eller digitalt design. De forskellige uddannelser har forskellige niveauer og opbygning, hvorfor du bør undersøge mere om dem, før du vælger én frem for en anden.

Multimediedesigner-uddannelsen er en oplagt mulighed, hvis du interesserer dig for alt, der relaterer sig til webudvikling, brugervenlighed, design og digital markedsføring, men grafisk designer primært er målrettet dem, der ønsker at blive designere.

Webintegrator-uddannelsen henvender sig til personer, der er mere interesseret i at kode, hvorfor du typisk selv skal opsøge de visuelle færdigheder – eksempelvis ved at designe dine egne hjemmesider, som du efterfølgende programmerer.

Hvad kræver det at blive webdesigner?

Hvis du ønsker at lande en god stilling hos et webbureau, hvor du primært arbejder som webdesigner, kræver det, at du har en vis visuel sans. Det vigtigste er dog ikke, at du er i stand til at lave noget, som skiller sig ud rent visuelt – i stedet bør du fokusere på at designe hjemmesider, som rent faktisk virker.

Det er ikke udelukkende det visuelle, der gør sig gældende i denne henseende. Det er vigtigt, at du kender til brugervenlighed og har en forståelse for, hvordan brugerne interagerer på internettet.

En hjemmeside er ingenting værd, hvis ikke den formår at få brugeren til at foretage én eller anden form for handling, som den er designet efter. Der er altså også et psykologisk aspekt af at være webdesigner.

Vil du være selvstændig eller arbejde hos et bureau?

Der er mange forskellige måder, hvorpå du kan komme til at arbejde med webdesign. Du kan enten vælge at blive selvstændig, hvilket kræver, at du har en vis portion erfaring med i bagagen, hvis du vil have succes – eller du kan vælge at søge en stilling hos et webbureau.

Hvis du søger en stilling hos et webbureau, kræver det, at du har et portefølje med tidligere arbejde, som du kan vise frem. Hvis ikke du har det, kan du eventuelt ansøge om en praktikplads i stedet.

Generelt har du følgende muligheder, når du vil arbejde med webdesign:

Freelancer: Hvis du selv vil stå for at skaffe kunder eller midlertidige ansættelser, kan det være en god idé at undersøge dine muligheder for at blive freelancer. Her vil du typisk finde dine kunder på egen hånd eller have midlertidige stillinger hos forskellige webbureauer.
Webbureau: Der findes masser af webbureauer i Danmark, men der er stor forskel på kvaliteten af dem. Der er desuden flest webbureauer i Hovedstadsområdet og de større byer i landet, hvorfor det kan være svært at lande et godt job, hvis du er bosiddende her.
Virksomhed: Du kan blive ansat hos en virksomhed, hvor du fungerer som webdesigner. Det er typisk større virksomheder, som har et internt hold til at varetage deres hjemmeside.

Hvilken af de tre muligheder, der appellerer mest til dig, afhænger af en lang række faktorer. De fleste, der arbejder med webdesign, vil arbejde for et webbureau, men det er ikke ualmindeligt, at man opnår erfaring både som freelancer, som ansat på et webbureau og som ansat internt hos en virksomhed.

Du skal have det hele med - Tilmeld vores Nyhedsbrev

Modtag karrieretips, gode råd til jobsøgning og spændende artikler direkte i din indbakke.

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

Vi respekterer dit privatliv. Dine oplysninger er sikre hos os og vil aldrig blive delt.