jobmuligheder

Denne artikel indeholder reklame tekster

Indlægget er skrevet af gæsteblogger Frederik Fisker Wæhrens, der hjælper unge og studerende med at optimere deres jobmuligheder frem mod, at de står som færdiguddannede og er klar til at indtage det store jobmarked. Frederik driver selv sin egen blog, frauddannelsetiljob.dk.

Er du studerende? I så fald skal du have et arbejde, når du er færdiguddannet. Det vil sige, at du skal ud at kæmpe med andre nyuddannede og andre mere erfarne profiler.

Ville det ikke være rart, hvis du kunne give dit fremtidige jeg en fordel og hjælpe dig selv foran i jobkøen?
Det lyder måske som ønsketænkning, men det er det langt fra. Det er faktisk en reel mulighed, du har som studerende. Du kan nemlig gøre meget, mens du studerer, for at optimere dine egne fremtidige jobmuligheder.

Og du behøver faktisk blot at gøre to ting: Få dig erhvervserfaring og opbyg et netværk – og læs herunder, hvordan du gør.

Uddan dig selv med praktisk erfaring

En uddannelse er så meget mere end blot timer, lektier, afleveringer og eksamen. Hvis du læser en bred uddannelse, som ikke ender ud i specifik titel som læge, ingeniør, pædagog eller noget fjerde, er det dit eget ansvar at tilrette din uddannelse efter dit fokusområde. Det vil sige, at du skal finde ud af, hvad du gerne vil arbejde med, og så skal du prøve det af.

Helt lavpraktisk handler det om, at du skal have erfaring, mens du studerer. Langt de fleste nyuddannede bliver valgt fra, fordi de mangler erfaring. Det kan du ikke gøre noget ved. Det er arbejdsgiverens ret at vælge en kandidat, der har mere erfaring. Det er og bliver en præmis for jobsøgningen, at dem med mere erfaring står stærkere. Men du kan gøre noget ved dig selv og din erfaring.

Hvis du har et studiejob, sørger for at komme i praktik og i det hele taget kommer i berøring med praktiske erfaringer indenfor din uddannelse, så står du markant stærkere i din jobsøgning. For ganske vidst er du nyuddannet, når du er færdig med at studere, men du behøver ikke at være uerfaren.

Og det er vigtigt, at den erfaring du har dig, er relevant. Det er fint, hvis du har arbejdet fire år i et supermarked. Det siger også meget om, at du er arbejdsom og kan finde ud af at gebærde dig på en arbejdsplads. Men det siger ikke noget om, at du har nogle faglige kompetencer, som arbejdsgivere efterspørger inden for dit felt.

Bliv bedre og mere attraktiv med relevant erhvervserfaring

Forstil dig, at du søger et job som kok. Du har læst i 5 år omkring at lave mad, men du har aldrig prøvet det. Tror du, det bliver svært at få arbejde som kok? Jeg tror det. Det er det samme med alle andre stillinger. Dem, der har konkret og relevant erfaring, står stærkere.

Så kom ud og prøv dig selv af. Det er den bedste måde, du kan blive bedre på. Du lærer dig selv bedre at kende. Du finder ud af, hvad du er god til, hvad du kan lide at lave og – meget vigtigt – hvad arbejdsmarkedet efterspørger. For skal du have nogle til at betale dig løn, er du nødt til at tilegne dig nogle færdigheder og kompetencer, de har brug for. Og det gør du nu engang bedst ved at bevæge dig rundt i virkeligheden.

Tit kan du være heldig at lande et studiejob, hvor du har været i praktik. Du skal altid sørge for at komme i praktik igennem din uddannelse, når du har mulighed for det. Og gå derefter målrettet efter at fortsætte som studentermedhjælper – også gerne inden – hvis der er mulighed for det. Det skal naturligvis være i en virksomhed, du er glad for at være i. Det skal ikke være for enhver pris. Men det er din opgave at tilegne dig så meget relevant, praktisk erhvervserfaring, mens du studerer, som muligt.

Hvis du allerede er uddannet og er arbejdssøgende, så udnyt din A-kasse og din fagforening. Brug dem til at komme i virksomhedspraktik eller tag kurser, så du kan få flere kompetencer. Det er aldrig for sent, også selvom du ikke længere er studerende.

Udbyg dit netværk, mens du opbygger erfaring

Der er mange fordele ved, at du får dig et studiejob. Udover den relevante erhvervserfaring, så får du selvfølgelig løn, og det er vigtigt for en studerende med lidt ekstra på kontoen. Men det er faktisk sekundært, når det kommer til, hvad du ellers får med dig: Et relevant netværk.

Dit netværk er sammen med din relevante erhvervserfaring nøglen til, at du hurtigt går fra at være studerende til ansat.

Det er nemlig meget effektivt at kende nogen, som kan hjælpe dig med at komme nærmere de stillinger, der bliver udbudt. Hvis du har arbejdet sammen med en person, og han eller hun har oplevet, at du er en dygtig og dedikeret medarbejder, er det let for personen at hjælpe dig videre. Det kan enten være ved at sige god for dig, at prikke dig eller en potentil arbejdsgiver på skulderen i forbindelse med et job, der endnu ikke er slået op eller noget tredje.

Det er så vigtigt, at andre kan sige god for dig for. Det kan tit være det, der gør, at en arbejdsgiver vælger at give en nyuddannet chancen, fordi en person i netværket har sagt, den nyuddannede er værd at satse på.

Så hvis du vil hjælpe dit fremtidige jeg med at stå stærkere i jobsøgningen, skal du bruge din studietid på at dig en masse erfaring og opbygge et godt netværk. Så står du godt, når du er færdiguddannet.

Du skal have det hele med - Tilmeld vores Nyhedsbrev

Modtag karrieretips, gode råd til jobsøgning og spændende artikler direkte i din indbakke.

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

Vi respekterer dit privatliv. Dine oplysninger er sikre hos os og vil aldrig blive delt.